Hisaji Hara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hisaji Hara és un fotògraf nascut el 1964 a Tokyo, basa gran part de la seva obra en reproduir en fotografies les obres pictòriques de Balthus (Balthasar Klossowski de Rola, 1908-2001). Hara crea unes versions molt personals sobre la pintura de Balthus. Treballa amb una càmera de mig format i de manera molt meticulosa, busca unes fotografies molt netes i tècnicament molt ben fetes.

És interessant veure la connexió que apareix entre la pintura de Balthus i la cultura Japonesa. La mirada de Hara s'apropia dels personatges adolescents i els hi dóna una nova visió, canviant el vestuari i posant indumentària típica del món japonès actual.

Té molt en compte el gest, la posició i la expressió de les pintures de Balthus per crear les fotografies. Normalment escull espais tradicionalment japonesos, on les formes arquitectòniques poden recordar als llenços de Balthus, però l'ambient no. No obstant, les models trenquen amb aquest tradicionalisme japonès i tenen un aire més “Lolita” que fa referència a la cultura actual japonesa i dota els imatges d'una mena d'erotisme. D'aquesta manera ctambé ontraposa el Japó més tradicional amb el més contemporani i les incoherències que es deriven de la barreja dels dos.

Per realitzar les fotografies fa servir il·luminació cinematogràfica i a vegades crea múltiples exposicions. Sovint l'espai on realitza les seves fotografies és una antiga clínica privada que actualment està abandonada però té espais típicament japonesos, que li permeten crear aquest xoc amb els personatges adolescents que fotografia.

Hara es va graduar a la Universitat d'art de Musahino al 1986 i al 1933 va emigrar als Estats Units on va reballar durant molt temps com a director de fotografia per cinema i televisió. Al 2001 va tornar al japó i al cap d'uns anys va començar el seu treball sobre Balthus que ha produït durant anys.

Es pot trobar més informació sobre Hara als següents enllaços:

http://hisajihara.com/

http://www.danzigergallery.com/artists/hisaji-hara

http://www.michaelhoppengallery.com/artists/55-hisaji-hara/overview/

 

  Taller/Escuela de fotografía
  Sant Isidre 53 | 17003 Girona
  T 972 417 289
  info@multifotos.org